Двата гиганта измислиха нова формула, по която да оставят още по-малко

...
Двата гиганта измислиха нова формула, по която да оставят още по-малко
Коментари Харесай

“Гугъл” и “Фейсбук” удвоиха печалбите си в Италия, но платиха същите данъци като преди

Двата колоса измислиха нова формула, по която да оставят още по-малко в хазната на Апенините
Италианските филиали на “Гугъл ” и “Фейсбук ” са удвоили и съвсем утроили облагите си през 2020 година, само че са платили същите налози както за 2019 година И всичко това – макар съглашението с италианската данъчна организация, което предвиждаше колосите да заплащат не в чужбина, а в Италия за облагите, насъбрани тук.

Това стана ясно от следствие на месечното списание “Алтрекономия ”. Изданието проучва по какъв механизъм “Гугъл ” и “Фейсбук ” са съумели да реализират този абсурд. В предходните години двете Big Tech не бяха платили суми за 306 млн. ( “Гугъл ”) и 100 млн. евро ( “Фейсбук ”) - все за облаги, осъществени на Апенините.

Италианската прокуратура стартира следствие за неплащане на налози, след което се стигна до съглашение сред двата колоса и Агенцията за приходите. То бе посрещнато с облекчение от управляващите на Ботуша. Те стигнаха до извода, че е по-добре да създадат дребни отстъпки, само че да разрешат проблемите, тъй че в бъдеще към държавната хазна да потекат повече пари. Всичко изглеждаше като добре позволен и за двете страни спор

“Гугъл Италия ” завърши 2020 година с рекордни доходи – 505 млн. евро, или съвсем тройно повече от предходните 184 млн. евро. Затова се очакваше, че преди данъчното облагане облагите трябваше да бъдат доста повече от 18,9-те млн. евро, регистрирани през 2019 година Тогава компанията заплати за тях 5,65 млн.евро на хазната.

Оказа се обаче, че облагите преди данъчното облагане са едвам 19,4 млн., или напълно малко над тези от 2019 година Как е допустимо всичко това при три пъти по-високи доходи, запитаха се всички специалисти.

Обяснението е просто. Според счетоводителите “Гугъл Италия ” е записала рекордно високи суми от продажби на реклама, тъй че аналогично са се нараснали съвсем трикратно разноските за осъществени услуги - от 101 млн. на 387 млн. евро. Затова и в последна сметка не са се нараснали облагите. Тези разноски за услуги обаче били направени в границите на групата, тъй като “Гугъл Италия ” ги платила на седалището на “Гугъл ” в Ирландия. Така италианският филиал на колоса съумял да резервира съвсем същото равнище средства, които би трябвало да се обложат на Апенините.

По еднакъв метод работил и “Фейсбук Италия ”. За година компанията удвоила приходите си от 130 млн. през 2019 година на 235 млн. през 2020 година Но и тя като своята “братовчедка ” нараснала разноските си за услуги. Те станали от 108 млн. на 213 млн. евро. Печалбите за облагане се оказали дори още по-ниски от преди - 6,5 млн. за разлика от 2019 година, когато били 7,9 млн. евро. Резултатът от всичко това бил, че италианският филиал на “Фейсбук ” платил за 2020 година още по-малко налози от миналата година - едвам 1,77 млн., до момента в който предходните били за 2,33 млн. И тук “номерът ” се оказал в това, че били удвоени разноските. И те били трансферирани от италианския филиал на компанията майка. Така разноските на италианските филиали се трансформират в доходи за седалището, което е в Ирландия. А там данъчното облагане е доста по-ниско от това в Италия.

Според италианските специалисти посредством новия модел, прибавен от “Гугъл Италия ”, тя трансформирала функционалностите си. Преди служела като сътрудник на Апенините на компанията майка в Ирландия. Затова получавала избрана квота от рекламните доходи под формата на възнаграждения за активността си. Сега обаче тя се трансформирала в пряк дилър на компанията от Ирландия, по тази причина и облагаемите облаги за 2020 година намалели още повече.

Експертът по наказателно право в стопанската система Джан Гаетано Белавия показва подозрения пред сп. “Алтрекономия ” по отношение на коректността на механизма, прибавен от двата колоса. Големият проблем съгласно него е най-много в неналичието на правила в Евросъюза. “Докато Европейски Съюз не се снабди с eдинна фискална система във всичките си страни, ще има постоянно такива, които вършат конкуренция без задръжки или оферират великодушни отстъпки в избрани сфери, като Люксембург, Нидерландия, Ирландия, Малта. А да не приказваме за Швейцария, която, макар че не е член на съюза, е все едно, че е. ”

Колко заплащат на италианската хазна останалите интернет колоси?

Изследване на “Медиобанка ” проучва обстановката с налозите, плащани от огромните софтуерни концерни освен на италианско, а и на международно равнище. Въпреки че мултинационалните компании вършат оборот за над 100 милиарда евро годишно, парите, които влизат в държавните хазни, са оскъдни.

Проучването слага под лупа 25 интернет групи в света.

Половината от общия брой доходи обаче се свеждат единствено до първите три - “Амазон ”, “Алфабет ” ( “Гугъл ”) и “Майкрософт ”. Те държат половината от всички продажби онлайн, половината от приходите от интернет услуги и половината от пазара на програмен продукт.

В Италия тези групи осъществят доходи за 3,3 милиарда евро, само че през 2019 година са платили едвам 70 млн. евро налози. “Амазон ” да вземем за пример е платила 10,9 млн., в случай че оборотът ѝ е бил за 1 милиарда евро. Данъците се пресмятат съгласно облагите, само че компанията не оповестява по какъв начин те се разпределят в обособените страни. Чрез интервенции сред филиалите си, намиращи се в разнообразни страни, фирмите съумяват да реалокират облагите си в онази страна, която има най-изгодна данъчна система

С този тип техники, известни като “фискална оптимизация ”, интернет колосите са съумели да лишават от държавните хазни сред 2015 и 2019 година близо 49 милиарда евро. В Италия различен огромен поданик след “Амазон ” е “Майкрософт ”, който е оставил едвам 16 млн. евро на хазната, софтуерната корпорация SAP - 10,5 млн., а “Гугъл ” – 5,7 млн.

Най-големият абсурд обаче идва от “Нетфликс ” - за 2019 година тя е платила на италианската хазна 6000 евро, или по-малко даже от един служащ.

По всичко наподобява, че и китайците са се научили на данъчни номера в Европа, сходно на американците. Повечето колоси от рода на “Алибаба ” са преместили фискалните си седалища на Каймановите острови.

Според проучването на “Медиобанка ” за петилетката преди 2019 година интернет групите са качили оборотите си със 118%, до момента в който обичайните промишлености - единствено с 10%. Печалбите на първите са нарастнали с 24 на 100, а на втория вид компании - с 0,6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР